Dr. Emine Gümüş BÖKE

Kutlu Bir Gece; Kadir Gecesi

Kadir gecesi, kudret gecesidir. O bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Allah Teâlâ, “kutlu bir gece” olduğunu haber verdiği kadir gecesinin önemini özel bir sûre ile, Kadir Sûresi ile belirtmiş ve bu geceyi, ayların hayrı ile mukayese etmiştir (Kadr, 1-5).

Oruçlulara Cennette Açılan Reyyân Kapısı

Müminler bu ibadetin, Kur’an’ın indirildiği Ramazan ayında yerine getirilmesiyle kendilerini adeta manevi bir iklimde seyahat ediyormuş gibi hissederler. Zira ramazan ayı içinde Kadir gecesi gibi bin aydan daha hayırlı olduğu açık bir şekilde...

Hz. Peygamber’in Manevi Seyahati; Mirac Gecesi

Mi’rac olayı, Hz. Peygamber’in hicretten bir sene veya bir buçuk sene önce eşi Hz. Hatice validemizin, amcası Ebu Talib’in vefat ettiği, Efendimizin desteklerden uzak olduğu üzüntü senesinde cereyan etmiştir.

İhsanı Bol Olan Gece: Regâib Gecesi

“Regâib” rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler demektir. Mübarek Receb ayının ilk Cuma gecesinde bu kabil ihsan ve ikramlar beklenildiği için o geceye “Regâib gecesi” denilmiştir. Üç aylar zincirinin ilk halkasını oluşturan Regâib gecesi...

İlahî Semboller; Hac ve Kurban

İslam’da ibadetler sembollerden ibarettir. Özellikle de hac, baştan sona sembollerle dolu bir ibadettir. Bir semboller haritasıdır adeta. Tavaf, sa’y, şeytan, taşlama, Arafat’ta vakfe, kurban vb. hac ile ilgili fiil ve davranışların hepsi de sembolik anlamlar taşımaktadır.

Manevi Bir İklim; Üç Aylar

Hz. Peygamber’in hicretini esas alan ay takviminde yer alan “Recep, Şaban, Ramazan” ayları çok kutlu ve mübarek aylardır.

Hicretin Sonuçları

Öncesi ve sonrasıyla Medine’ye hicret, sıradan bir yer değişikliği veya göç değildir. Hz. Peygamber’in hicretinin en dikkat çekici özelliği tarihsel dönüşüme ve olumlu bir değişime kapı aralanmasıdır. Kabilecilikten ümmete, asabiyetten adalete, cahiliyeden medeniyete geçişin yolu Medine’ye hicretle açılmıştır.

Mevlid Kandili

Mevlid, doğum zamanı ve doğum günü, mevlid-i nebi ise Hz. Muhammed’in doğumu veya doğum günü demektir. Peygamber efendimiz 20 nisan 571 Rebîu’l-evvel aynın 12. Gecesi) yılında Mekke’de dünyaya gelmiştir.

Zilhicce’nin İlk On Günü

Zilhicce ayının ilk on günü Allah katında diğer günlerden daha faziletli kabul edilmiştir. Peygamberimiz (sas) “Zilhicce’nin on günü içinde yapılan kulluktan daha sevaplı amel yoktur” buyurarak bu günlerin tekbir, tehlil ve hamd günleri olduğunu hatırlatmıştır.

Müslümanın İmtihanı Sabır

İmanın davranışlarımız üzerindeki tezahürlerini sadece iki kavramla özetlemek gerekirse, bunlar sabır ve şükürdür. Şu halde şükretmemiz gereken yerde yerlerde şükreden, sabır göstermemiz gereken durumlarda da sabreden bir kul olmaya gayret göstermeliyiz.
Subscribe to RSS - Dr. Emine Gümüş BÖKE