Ayşe UÇKAN

1972'de İstanbul'da doğdu. 1996'da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 2000'de M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı-Din Eğitimi Bilim Dalı'ndan mezun oldu. 1996-2001 yıllarında öğretmen olarak görev yaptı. 2007'den bugüne Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışıyor. Öyküleri Hece-Öykü, Dergah ve Karabatak dergilerinde yayınlandı. 

Eserleri:

Tanrının Umut Olduğunu Söyledi Bir Büyüğüm (Roman, 2002 Kaknüs Yay.)

Azrail'in Secdesi (Öykü, 2008 Şule Yay.)

Mürekkep Hapsi (Öykü, 2014, Şule Yay.)

Yârenime Name: 18: el-LATÎF

Selam kuşluk güneşim. İftar saatine yaklaştığımız bir demdeyim. Duhâ günün yükselmesiyse, tam tersi bir zamanda ve haldeyim. Son kez göz kırparken güneş dünyaya, yemin edilen sakin gecenin eteğindeyim.

Yarenime Name - 21: EL-MUCÎB

Bir genel yakınlıktan bahsediyor ‘şah damarından yakın’ olduğunu bildiren Rabbim bütün kullarına, bir de özel yakınlıktan ‘ Dua edenin duasına icabet ederim.’ buyurarak…

Yârenime Name 20: el-Habîr

Herkesin elinde bir makine kimisi hatta kamera, sürekli çekiyor, izliyor, izletiyor. Haberi olmayanı haberdar ediyor. Bir yığın yüz, bir yığın yaşam. Bu kadar bilgi kirliliği içinde ne doğru ne yanlış anlamak, anlasan da konuyla ilgili hükmetmek çoğunlukla mümkün olmuyor.

Yârenime Name -19: eş-ŞEHÎD

Nedir ‘ şehadet’ yârenim, kimdir şehid? Peygamberlerle sıddiklerle birlikte ahirette yüce makamların sahibi olacağı müjdelenen bu mübarek kullar, ‘ölü’ hitabından Yüce Kitap tarafından sakındırıldığımız kutlu ruhlar, neye şahit oluyorlar ki ölüm acısı duymadan göçüyorlar?

Yarenime name 17: el-MÜMİN

Meleklerin selamı, tertemiz eşin kelamı. Sadece iyi duygulardan mamul bir sevgi yumağı. Tahtlar üzerinde söyleşen, devamlı gülümseyen cömert yürekler. Güldükçe genişleyen çatılar, salih amele ardına dek açık kapılar…

Yarenime Name 16: el-BÂTIN

“Allah’ın yarattığı nesneleri görmüyorlar mı?Onların gölgeleri sağa ve sola dönmekte, Allah’a secde edip yere kapanmaktadır.” (Nahl 16/48)

Yarenime Name 15: el-MÜHEYMİN

Allahım, sen her varlığı yüce kudretin ve kuşatıcı ilminle yerinde, zamanında, ebadında yarattın. İnandım, iman ettim, onların bana eğdirdiğin boynuna gıpta edip azametine boyun eğdim. Kulluğuna beni, benimle birlik kıymetlimi, bütün ümmet-i Muhammedi kabul et ey Müheymin!

Yârenime Nâme 14: el-HAFÎZ

Dil, ilimlerin anahtarı olduğu için ondan sızlandım ama diğer bilgiler tecrübeler için de aynı kum saati işliyor. Sürekli aşağıya akan, gittikçe azalan kumlar gibi beynimizin, ruhumuzun deliklerinden kaçıyor bildiklerimiz, öğrendiklerimiz hatta hissettiklerimiz…

Yârenime Nâme 13: el-VÂSİ'

Geleceği bilmek, yarını sezmek tüm beşerin tutkusu aslında. Benim de içimden geçiyor, şöyle arada sırada, ertesi yıl başıma gelecekleri bilsem de hayatıma ona göre şekil versem, ya da sıkıntılara karşı alacağım gardın direnç eşiğini yükseltecek temrinlere girişsem diye.

Yârenime Name 12: el-KAYYÛM

İnsan uzun süre uyuyamadığında beyin koordinasyonu bozuluyor, sinirleri altüst oluyor. Yorulmadan, usanmadan, ara verip hiç soluklanmadan bir işin sonunu getirme iddiası, insanüstü bir iddia aslında.
Subscribe to RSS - Ayşe UÇKAN