Mustafa KARATAŞ

1961 Yılında Sivas’ta doğan Mustafa Karataş, ilk ve ortaokulu Karabük’te okudu. Kastamonu’da başladığı İmam Hatip Lisesi’ni Sakarya’da bitirdi. 1984 Yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı Üniversitede 1989’da Hadis Yüksek lisansını, 1998’de Doktorasını tamamladı. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Yardımcı Doçent olarak atanan Karataş, 2008’de Doçent 2013'te Profesör oldu.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Hadis Anabilim Dalı Başkanlığı, Rehberlik Danışmanlık Birimi Başkanlığı, Fakülte Kurulu Üyeliği gibi görevler yapmış olan Karataş, Güzel Sanatlar/Hüsn-ü Hat ve Hadis dersleri verdi ve Hadis alanında birçok yüksek lisans ve doktora tezi yönetti. Diğer taraftan başarılı öğrencileri burs ve seminerlerle desteklemek amacıyla kurduğu İlim Hizmet Araştırma Merkezinde (İHAM) yüzlerce öğrenci yetiştirdi.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapan Mustafa Karataş, yurt içi ve yurt dışı konferanslarına, İHAM onursal başkanlığına ve televizyon programlarına devam etmektedir. İngilizce ve Arapça bilen Mustafa Karataş, evli ve dört çocuk babasıdır.

Yayınlanmış Eserleri:

1. Her Yemekte Duâ

2. İbadetlerde Ruh ve Şekil

3. Mutlu Bir Yuva İçin Dört Mektup

4. Hadislerin Sayısı

5. Hz. Peygamberin Beden Dili

6. Kul Peygamber

7. En Güzel Duâlar

8. e-Fetv@

9. Hadis Rivayet Tarihi

10. Şifalar Kitabı

Hadislerle Hz. Peygamber’in Ahlâkı – II

Resûlullah (sav) bir gün hasır üzerinde uyudu. Kalktığı zaman hasır O’nun vücudunda iz bırakmıştı. O kendisine ev eşyası alınmasını teklif edenlere “Benim dünya (rahatlığı) ile işim yok. Dünyada ben bir ağacın altında gölgelenen ve sonra...

Hadislerle Hz. Peygamberin Ahlakı – I

“Hadislerle Hz. Peygamber”, Resûlullah’ın (as) yüce ahlakından bir demet sunmak amacıyla Doç. Dr. Mustafa Karataş tarafından sahih hadis kaynaklarından seçilerek hazırlanmıştır. Bu bilgiler Resûlullah’ı (as) çok daha yakından tanımaya ve O’nun ahlakıyla ahlaklanmaya yardımcı olacaktır.

Vakarlı Ama Mütevazı

Allah Rasûlü (sas) sakin ve vakarlı duruşuyla insanların en kâmili idi. Heyecan yapmaz, acele davranmaz, ani karar değiştirmez, basit hareketler yapmaktan ve yapanlardan uzak durur, her işinde teennî ile hareket ederdi.

Hadislerle Hz. Peygamber’in Ahlâkı – V

Allah Resûlü (sas), tatlı dilli olmayı ve güler yüz göstermeyi sadaka saymış, kendisi bunu bizzat yaşayarak göstermiştir. Sevgili Peygamberimiz, konuşurken sürekli tebessüm eder, etrafına neşe dağıtır, yerine göre latife yapar, insanların gönlünü hoş tutardı.

Hadislerle Hz Peygamber’in Ahlâkı – IV

Allah Resûlü (as) ramazan orucundan başka her ayda en az üç gün oruç tutmaya özen gösterirdi. Çoğunlukla da pazartesi ve perşembe günleri oruç tutardı. Yine ramazan ayından başka en çok oruç tuttuğu ay olarak şaban ayı zikredilmektedir.

Hadislerle Hz. Peygamber’in Ahlakı – III

Sevgili Peygamberimiz, bir gece Medine yakınlarında duyulan bir gürültünün sebebini anlamak için karanlıkta atına atlayıp gidip bakmış ve önemli bir şey olmadığını insanlara gelip haber vermişti. O, yirmiye yakın gazaya katılmış, askerin dağıldığı zamanlarda dahi asla korkuya kapılmamıştır.

Hadislerle Hz. Peygamber’in Ahlâkı – II

Resûlullah (sav) bir gün hasır üzerinde uyudu. Kalktığı zaman hasır O’nun vücudunda iz bırakmıştı. O kendisine ev eşyası alınmasını teklif edenlere “Benim dünya (rahatlığı) ile işim yok. Dünyada ben bir ağacın altında gölgelenen ve sonra oradan ayrılıp giden bir yolcu gibiyim.” derdi.

Hadislerle Hz. Peygamberin Ahlakı – I

Resûlullah (sav) ne son derece uzun ne de son derece kısaydı, O orta boyluydu. Saçları, tam düz olmayıp, biraz kıvrımlıydı. Şişman olmadığı gibi yüzü tamamen yuvarlak da değildi, ve rengi kırmızıya çalan beyazdı.

Vakarlı Ama Mütevazı

Allah Rasûlü (sas), halkından farklı yaşamadı. O, saraylar, köşkler yaptırmadı. Kendisine bir görev düştüğünde onu yapar, kendisine bir ayrıcalık tanınmasını istemezdi. Liderlik, başkanlık gibi sıfatların arkasına sığınmazdı.
Subscribe to RSS - Mustafa KARATAŞ